Klippråd för gräsmatta

Allmänna klippråd

För att nå ett bra resultat med att få en tät och fin gräsmatta så krävs det också att den klipps regelbundet. Under den frodigaste delen av växtsäsongen räcker det långtifrån med en gång i veckan, utan snarare 3-4 gånger per vecka. Rekommenderade klippnivåer varierar över en hel säsong men under ett normalförhållande kan man ha 35-45mm som riktvärde för att gräset skall må bra. Vid köp av gräsfrön består alltid innehållet av olika fröblandningar. Alla med ganska unika egenskaper som kan tåla en lägre klipphöjd medan andra inte klarar det. Har man då en sort en sort som inte tål att klippas för kort så minskar motståndskraften och ogräs har chans att etablera sig. 

Undvik att klippa vid torka

Så länge gräset är grönt så kan och skall man klippa men så fort det uppstår färgskiftningar och blir ljusare i tonen bör man bli försiktigare. Vid de torraste perioderna bör man helt undvika att klippa och behålla längden och vattna i stället. Gräsplantan använder själva strået som vattenreservoar och ökar motståndet mot uttorkning om det får behålla sin längd.

När och hur skall rullgräs klippas

En nylagd gräsmatta bör inte klippas alls innan den har hunnit rota sig, och det sker i normalfallet efter två veckor. Premiärturerna med gräsklippare bör ske med högt ställt klippläge samt med uppsamlare för att förhindra att stora mängder klipprester minskar syretillförseln till gräsmattan. Efter några klippningar kan klippresterna få ligga kvar och man kan börja nyttja robotgräsklippare. Fram till dess är det vanlig rotorklippare med uppsamlare som gäller. Om inte! Skall alla klipprester krattas bort.

Val av gräsklippare

Det känns ibland att det finns fler fabrikanter än brukare vad gäller gräsklippare. Men den bästa klipparen är ändå alltid den som används mest frekvent oavsett fabrikat.

Multiklipp eller uppsamlare?

Det är frågor som alltid uppstår när det gäller vad som är bäst för just deras gräsmatta. Det korta svaret är: Har du en gräsmatta som är helt fri från ogräs? Då är multiklippen det bästa alternativet. Om det är så att du har en gräsmatta som är angripen av ogräs så är multiklippen en alldeles fantastiskt duktig spridare av även ogräs tyvärr och en klippare med uppsamlare är att rekommendera.  Är klippning mera sällsynt så rekommenderas skarpt en uppsamlare på grund av att för mycket klipprester kan kväva gräsmattan lite bara ger näring åt densamme.

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare är ett alldeles fantastisk bra alternativ för dig som vill ägna dig åt annat än gräsklippning. Tänk alltid på att välja ett varumärke med gott renommé och god försörjning av reservdelar, såsom knivar, slitdelar mm. Om det visar sig att klipphöjden är lägre ställd på din robotgräsklippare och premiärturen ger ett tråkigt intryck i form av vissen gräsmatta så misströsta inte. Åtgärden är densamma som när man klippt för kort, gödsla och vattna i två veckor så skall allt vara återställt. För robotgräsklippare gäller samma som för samtliga klippare, nämligen att inte klippa under eventuell torrperiod.

Viktigaste är vassa knivar

Det viktigaste av allt oavsett om det gäller rakblad eller skär så skall den skärande delen vara vass och bör ha översyn flera gånger per säsong. Ett strå som slås av blir sprucken och gulnar medan en som skärs av behåller sin lyster.