Vattning av rullgräs

En gräsmatta består (viktmässigt) till 70-80% av vatten. Det är därför lätt att förstå att en gräsmatta behöver tillgång till vatten oavsett om den är nyligen utrullad eller etablerad sen många år tillbaka.

Allmänt om vattning

En etablerad gräsmatta klarar i normala fall av att suga vatten på egen hand. Under torkperioder går en etablerad gräsmatta in i vila och slutar att växa. Då brukar grässtrån gul/bruna och då är det viktigt att inte klippa gräsmattan. Under torka fungerar nämligen grässtrået som en vattenreservoar åt gräsplantan. När regnet kommer brukar gräsmattan återhämta sig och bli grön och frodig igen.

Om man ändå vill ha sin gräsmatta grön även under varma och torra perioder bör man vattna från 1 gång per vecka upp till 1 gång per dag (ca 1 h per gång) efter behov.

Det är ingen fara att vattna gräsmattan under sol och värme, dvs mitt på dagen; nylagda gräsmattor kanske till och med kräver den åtgärden för att inte dö vid hög värme och stark sol. Nackdelen är att vattnet avdunstas och att en större mängd behövs.

Nyligen utrullad gräsmatta på vår/sommar

Nylagda gräsmattor är törstiga och ska vattnas rikligt första gången. Första dagen ska du vattna upp till 5 timmar, uppdelat i omgångar. Gräsmattan får självklart inte hamna under vatten, därför ska du hålla uppe med vatten om vatten blir stående eller om marken blir mjuk. Men det är nästan omöjligt att vattna för mycket under vår och sommar.

Därefter ska gräsmattan vattnas varje dag fram till rotning, vilket tar normalt ca 2 veckor (3 veckor i skuggiga områden). Vid varmt väder (över 20 grader) ska du vattna 2-3 gånger ca 1-2 timmar per tillfälle. Totalt bör du alltså vattna 3-6 timmar varje dag beroende på vädret. Även om det regnar ska du vattna så länge det inte kommer en ordentlig omgång med regn (som ex. 40-60 mm regn).

Var extra uppmärksam på hörn och kanter som är känsligare för torka än övriga delar av gräsmattan, dessutom missar ofta bevattningssystemen eller vattenspridare dessa delar.

När gräsmattan har växt fast i marken (ta tag i ett hörn och lyft för att utröna om så är fallet) kan man trappa ner bevattningen och övergå till att bara vattna vid behov. 

Nyligen utrullad gräsmatta på hösten

Precis som på vår och sommar ska första vattningen vara riklig. Du ska vattna 2-5 timmar första dagen beroende på temperatur och väder (fråga vår personal om du är osäker).

På hösten ska du vattna med sunt förnuft och vid behov. Gräsmattan ska vara fuktig hela tiden fram till gräsmattan sitter fast i marken och gräsmattan får aldrig torka ur eller stå under vatten. Det innebär att du kanske måste vattna varje dag eller kanske bara var tredje dag beroende på temperatur och väder. En god regel är att vattna om det är blåsigt eller soligt ute och hålla ann om det regnar.

Kontrollera noga under gräsmattan att vattnet trängt igenom ordentligt efter varje omgång med vatten. Om marken blir mjuk eller om det regnar bör man hålla upp med vattningen. Ring oss gärna och fråga efter att ni fått er gräsmatta levererad om ni känner er osäkra!

Ung gräsmatta (yngre än 1 år) ska underhållsvattnas

Under det första året är gräsmattan en nyetablerad växt, vid perioder av torka bör den därför underhålls vattnas så att rötterna har en möjlighet att fortsätta rota sig. Vattna hellre mycket och sällan än lite och ofta. Vid stora omgångar med vatten kryper rötterna djupare ner i jorden och klarar därigenom torka och värme bättre.